Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 250 g masła
- mała śmietana 18%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
Masa do przełożenia:
- 1,5 l śmietanki 30%
- 500 ml śmietany 18%
- cukier do smaku
- sok z cytryny do smaku
- aromat śmietankowy Delecta (kilka kropli)
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2: Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte na godzinę.
KROK 3: Wałkujemy cieniutkie okrągłe placki o średnicy 21 cm. Pieczemy je na złoty kolor, każdy placek oddzielnie.
KROK 4: Po wystygnięciu ubijamy śmietankę 30% i mieszamy ją z resztą składników.
KROK 5: Placki przekładamy masą.
KROK 6: Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
Dobra rada:
Użycie zimnego masła oraz szybkie zagniecenie ciasta sprawi, że placki będą delikatne i kruche. Zimne masło pozwala zachować odpowiednią konsystencję ciasta, a jego szybkie zagniecenie minimalizuje ryzyko nadmiernego wyrabiania, co mogłoby uczynić placki twardszymi.