5h 12 porcji Średni 6h
Tort Marcinek
Tort Marcinek

Tort Marcinek

Składniki

Ciasto:

Masa do przełożenia:

Jak przygotować Marcinka?

Marcinek to ciasto, a właściwie tort składający się z wielu cienko rozwałkowanych placków przełożonych śmietaną. Na jednego Marcinka składa się aż… 20 listków!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
  4. Odstawiamy przykryte na godzinę.
  5. Wałkujemy cieniutkie okrągłe placki o średnicy 21 cm.
  6. Pieczemy je na złoty kolor, każdy placek oddzielnie.
  7. Po wystygnięciu ubijamy śmietankę 30% i mieszamy ją z resztę składników.
  8. Placki przekładamy masą.
  9. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
  10. Serwujemy dekorując każdy kawałek pikiem.

Jak głosi legenda, Marcinka przywieziono z Rosji w latach 20. XIX wieku i został na dobre. I bardzo dobrze! 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: