Tort galaretkowy na kruchym spodzie
Składniki
kruchy spód
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 35 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
galaretka
- 2 galaretki gruszkowe Delecta
- 300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie itp.)
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z mąki, masła, cukru wanilinowego, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min), w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziemy ją przygotowywać.
KROK 2 - Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 800 ml wody. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 3 - Przygotowujemy formę do ciasta, np. na babkę. Najlepiej sprawdzi się forma silikonowa. Wlewamy do foremki połowę galaretkowego płynu. W galaretce zatapiamy część owoców i odstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
KROK 4 - Gdy galaretka w pełni stężeje, wlewamy drugą część płynu z galaretek i uzupełniamy owocami. Znów odkłądamy do lodówki do stężenia. Gdy to nastąpi, kładziemy kruchy spód na wierzch galaretek.
KROK 5 - Foremkę obracamy do góry dnem. W ten sposób ciasto kruche znajdzie się na spodzie. Delikatnie podnosimy formę. By ułatwić galaretce wyjście z formy, można foremkę wcześniej zanużyć na ok. minutę we wrzątku.
KROK 6 - Schłodzone galaretkowe ciasto podajemy udekorowane owocami.
agnieszkagryszko350@gmail.com
30-07-2024
Ocena:
Tort wygląda pięknie pozdrawiam