Tort galaretkowy na kruchym spodzie - Delektujemy.pl
Trudność: 4 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1h min.

Składniki

kruchy spód

galaretka

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z mąki, masła, cukru wanilinowego, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min), w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziemy ją przygotowywać.

KROK 2 - Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 800 ml wody. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

KROK 3 - Przygotowujemy formę do ciasta, np. na babkę. Najlepiej sprawdzi się forma silikonowa. Wlewamy do foremki połowę galaretkowego płynu. W galaretce zatapiamy część owoców i odstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

KROK 4 - Gdy galaretka w pełni stężeje, wlewamy drugą część płynu z galaretek i uzupełniamy owocami. Znów odkłądamy do lodówki do stężenia. Gdy to nastąpi, kładziemy kruchy spód na wierzch galaretek.

KROK 5 - Foremkę obracamy do góry dnem. W ten sposób ciasto kruche znajdzie się na spodzie. Delikatnie podnosimy formę. By ułatwić galaretce wyjście z formy, można foremkę wcześniej zanużyć na ok. minutę we wrzątku.

KROK 6 - Schłodzone galaretkowe ciasto podajemy udekorowane owocami.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy