fbpx
Tort galaretkowy na kruchym spodzie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort galaretkowy na kruchym spodzie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 4
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 1h

Składniki

kruchy spód

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

galaretka

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z mąki, masła, cukru wanilinowego, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min), w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziemy ją przygotowywać.

KROK 2 - Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 800 ml wody. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

KROK 3 - Przygotowujemy formę do ciasta, np. na babkę. Najlepiej sprawdzi się forma silikonowa. Wlewamy do foremki połowę galaretkowego płynu. W galaretce zatapiamy część owoców i odstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

KROK 4 - Gdy galaretka w pełni stężeje, wlewamy drugą część płynu z galaretek i uzupełniamy owocami. Znów odkłądamy do lodówki do stężenia. Gdy to nastąpi, kładziemy kruchy spód na wierzch galaretek.

KROK 5 - Foremkę obracamy do góry dnem. W ten sposób ciasto kruche znajdzie się na spodzie. Delikatnie podnosimy formę. By ułatwić galaretce wyjście z formy, można foremkę wcześniej zanużyć na ok. minutę we wrzątku.

KROK 6 - Schłodzone galaretkowe ciasto podajemy udekorowane owocami.

 

Tort galaretkowy na kruchym spodzie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+