fbpx
Tort galaretkowy na kruchym spodzie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort galaretkowy na kruchym spodzie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 4
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 1h

Składniki

kruchy spód

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

galaretka

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z mąki, masła, cukru wanilinowego, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min), w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziemy ją przygotowywać.

KROK 2 - Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 800 ml wody. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

KROK 3 - Przygotowujemy formę do ciasta, np. na babkę. Najlepiej sprawdzi się forma silikonowa. Wlewamy do foremki połowę galaretkowego płynu. W galaretce zatapiamy część owoców i odstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

KROK 4 - Gdy galaretka w pełni stężeje, wlewamy drugą część płynu z galaretek i uzupełniamy owocami. Znów odkłądamy do lodówki do stężenia. Gdy to nastąpi, kładziemy kruchy spód na wierzch galaretek.

KROK 5 - Foremkę obracamy do góry dnem. W ten sposób ciasto kruche znajdzie się na spodzie. Delikatnie podnosimy formę. By ułatwić galaretce wyjście z formy, można foremkę wcześniej zanużyć na ok. minutę we wrzątku.

KROK 6 - Schłodzone galaretkowe ciasto podajemy udekorowane owocami.

 

Tort galaretkowy na kruchym spodzie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+