Tort galaretkowy na kruchym spodzie

1 h 16 porcjiŚredni

Składniki

Składniki:

Pobierz piki

Wstęp

Tak niewiele trzeba, żeby rozpocząć dobrze dzień. Krok 1: wstać z łóżka prawą nogą, krok 2: uśmiechnąć się do siebie patrząc w lustro, krok 3: sprawić sobie przyjemność. Jeśli te sposoby zawiodą – pozostaje mieć nam obok kogoś, kto po prostu przypomni nam, jak może być dobrze.

Jak przygotować tort galaretkowy na kruchym spodzie??

Ze składników na ciasto (mąka, masło zagniatam ciasto kruche, odkładam na 20 minut do lodówki, a następnie piekę w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będę ją przygotowywać.

Galaretkę rozpuszczam w 800 ml wody, dodaję dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) wylewam do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatapiam owoce, odstawiam na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolewam drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą w środku, a nie na samym spodzie deseru.

Gdy galaretka nieco stężeje kładę ją na dno z ciasta i ostawiam do całkowitego stężenia. Podaję schłodzoną i pokrojoną na kawałki.