1h 16 porcji Średni
Tort galaretkowy na kruchym spodzie

Tort galaretkowy na kruchym spodzie

Składniki

Składniki:

Jak przygotować tort galaretkowy na kruchym spodzie?

Tak niewiele trzeba, żeby rozpocząć dobrze dzień. Krok 1: wstać z łóżka prawą nogą, krok 2: uśmiechnąć się do siebie patrząc w lustro, krok 3: sprawić sobie przyjemność. Jeśli te sposoby zawiodą – pozostaje mieć nam obok kogoś, kto po prostu przypomni nam, jak może być dobrze.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Z mąka, masła, cukru wanilinowego, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatam kruche ciasto.
  3. Odkładamy na 20 minut do lodówki.
  4. Pieczemy w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziemy ją przygotowywać.
  5. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody, dodajemy dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny.
  6. Część (około 1/2) wylewamy do foremki (wysmarowanej nieco oliwą).
  7. W galaretce zatapiamy owoce, odstawiamy na godzinę do lodówki.
  8. Dolewamy drugą cześć galaretki.
  9. Gdy galaretka nieco stężeje kładziemy ją na dno z ciasta i zostawiamy do całkowitego stężenia.
  10. Dekorujemy pikiem.

Jeśli te sposoby zawiodą – pozostaje mieć nam obok kogoś, kto po prostu przypomni nam, jak może być dobrze kawałkiem ciasta.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...