Tort galaretkowy na kruchym spodzie

1 h 16 porcjiŚredni

Tort wcale nie musi mieć kremu, aby wyglądać dostojnie. Moja dzisiejsza propozycja prezentuje się imponująco za sprawą tego... że nic nie ukrywa! Owoce lata w galaretkowym torcie - jak na dłoni!

Składniki

Składniki:

Jak przygotować Tort galaretkowy na kruchym spodzie?

Ze składników na ciasto (mąka, masło zagniatam ciasto kruche, odkładam na 20 minut do lodówki, a następnie piekę w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będę ją przygotowywać.

Galaretkę rozpuszczam w 800 ml wody, dodaję dodatkowo 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) wylewam do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatapiam owoce, odstawiam na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolewam drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą w środku, a nie na samym spodzie deseru.

Gdy galaretka nieco stężeje kładę ją na dno z ciasta i ostawiam do całkowitego stężenia. Podaję schłodzoną i pokrojoną na kawałki.