fbpx
Ciasto blondie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto blondie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 szklanka białej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
  • 1 szklanka świeżych malin

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.

KROK 2: W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce ubij razem roztopione masło, brązowy cukier i biały cukier, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając dobrze po każdym dodaniu. Wmieszaj ekstrakt waniliowy.

KROK 3: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż do połączenia. Następnie delikatnie wmieszaj posiekaną białą czekoladę i maliny, starając się nie uszkodzić owoców.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch szpatułką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a środek ustalony.

KROK 5: Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie, zanim je pokroisz na kwadraty lub prostokąty. Blondie najlepiej smakuje w pełni ostudzone, gdy smaki mają czas, aby się "połączyć".

Ciasto blondie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+