fbpx
Ciasto blondie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto blondie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 szklanka białej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
  • 1 szklanka świeżych malin

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.

KROK 2: W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce ubij razem roztopione masło, brązowy cukier i biały cukier, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając dobrze po każdym dodaniu. Wmieszaj ekstrakt waniliowy.

KROK 3: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż do połączenia. Następnie delikatnie wmieszaj posiekaną białą czekoladę i maliny, starając się nie uszkodzić owoców.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch szpatułką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a środek ustalony.

KROK 5: Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie, zanim je pokroisz na kwadraty lub prostokąty. Blondie najlepiej smakuje w pełni ostudzone, gdy smaki mają czas, aby się "połączyć".

Ciasto blondie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+