fbpx
Comber czekoladowy z alkoholem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Comber czekoladowy z alkoholem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Do nasączenia:

  • 1,5 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (z dwóch saszetek)
  • 0,5 szklanki mocnego alkoholu (np. wódka i wiśniówka; można dostosować proporcje alkoholu i herbaty)

Polewa:

  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki kakao bez cukru

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W rondelku połącz masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

KROK 2: Czekoladową masę zdjąć z ognia, odłożyć 8 łyżek na polewę i odstawić do ostygnięcia.

KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia) dodaj mąkę, żółtka, a na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.

KROK 4: Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w 180 stopni C przez około 55 minut.

KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika, ciasto ostudź, a następnie nasącz ponczem przygotowanym z herbaty i alkoholu. Polewę przygotuj podgrzewając odłożoną masę czekoladową z dodatkiem masła i kakao, a następnie polej nią ciasto.

Comber czekoladowy z alkoholem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+