Składniki
Blaty bezowe:
- 1 opakowanie Beza Delecta
- 125 ml zimnej wody
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, zimnej
- 250 g macarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania Mixu do śmietany Delecta
Sos owocowy:
- 200 g mrożonych lub świeżych owoców (truskawki, maliny, wiśnie, borówki amerykańskie)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 100 g świeżych owoców: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czerwona porzeczka
- listki świeżej mięty
Przygotowanie
KROK 1 - Piekarnik nagrzej do temperatury 140*C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2 - Na każdym kawałku papieru narysuj okrąg o średnicy 19 cm.
KROK 3 - Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
KROK 4 - Gotową masę podziel na połowę i rozłóż równo na narysowanych na papierze okręgach. Wstaw obie blachy do nagrzanego piekarnika na wyższy i niższy poziom.
KROK 5 - Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110*C z termoobiegiem i przez kolejne 1,5-2 godziny. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezy do wystygnięcia.
KROK 6 - Mrożone owoce rozmroź, świeże oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w rondelku razem z cukrem pudrem. Podgrzewaj, a gdy owoce puszczą sok, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Na koniec zmiksuj na gładki sos.
KROK 7 - W misce umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz mixy do śmietany. Ubij na sztywny krem.
KROK 8 - Pierwszy blat bezowy ułóż na tortownicy. Wyłóż na niego połowę kremu oraz większość sosu owocowego.
KROK 9 - Przykryj drugim blatem bezowym oraz pozostałym kremem.
KROK 10- Polej pozostałym sosem oraz udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.