fbpx
Tort bezowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort bezowy
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Blaty bezowe:

Krem:

Sos owocowy:

  • 200 g mrożonych lub świeżych owoców (truskawki, maliny, wiśnie, borówki amerykańskie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • 100 g świeżych owoców: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czerwona porzeczka
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzej do temperatury 140*C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2 - Na każdym kawałku papieru narysuj okrąg o średnicy 19 cm.

KROK 3 - Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 4 - Gotową masę podziel na połowę i rozłóż równo na narysowanych na papierze okręgach. Wstaw obie blachy do nagrzanego piekarnika na wyższy i niższy poziom.

KROK 5 - Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110*C z termoobiegiem i przez kolejne 1,5-2 godziny. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezy do wystygnięcia.

KROK 6 -  Mrożone owoce rozmroź, świeże oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w rondelku razem z cukrem pudrem. Podgrzewaj, a gdy owoce puszczą sok, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Na koniec zmiksuj na gładki sos.

KROK 7 - W misce umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz mixy do śmietany. Ubij na sztywny krem.

KROK 8 - Pierwszy blat bezowy ułóż na tortownicy. Wyłóż na niego połowę kremu oraz większość sosu owocowego.

KROK 9 - Przykryj drugim blatem bezowym oraz pozostałym kremem.

KROK 10- Polej pozostałym sosem oraz udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.

Tort bezowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+