fbpx
Beza Pavlova - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beza Pavlova
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • sezonowe owoce, np. maliny, borówki, czerwona porzeczka, jeżyny

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzej do temperatury 120*C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj na nim okrąg o średnicy 21 cm.

KROK 2 - Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 3 - Gotową masę rozłóż na narysowanym na papierze okręgu. Brzegi bezy podnieś do góry przy pomocy grzbietu czystej łyżki.

KROK 4 - Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100*C i piecz przez kolejne 3 godziny.

KROK 5 - Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezy do wystygnięcia.

KROK 6 - W głębokiej misce umieść ser mascarpone i śmietankę i ubij na sztywno przez ok. 1-2 minuty. Pod koniec ubijania dodaj cukier.

KROK 7 - Gotowy krem rozsmaruj na bezie i udekoruj świeżymi owocami.

Beza Pavlova to lekki i elegancki deser, który składa się z chrupiącej z zewnątrz i miękkiej w środku bezy, zazwyczaj podawanej z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa deseru pochodzi od słynnej rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej i jest równie wyrafinowana co jej taniec. Pawlowa beza to wybitny deser, gdzie każda warstwa chrupiącej bezy tańczy w harmonii z kremem i świeżymi owocami, tworząc spektakl dla zmysłów.

Przepis na bezę Pavlova wymaga precyzji – beza jest wykonana z białek jaj ubitych na sztywną pianę z dodatkiem cukru, co nadaje jej słodki smak i charakterystyczną strukturę. Po dodaniu octu, beza nabiera swojej unikalnej tekstury – chrupiącej na zewnątrz i cudownie lekkiej, prawie marshmallow'owej w środku.

Beza pavlova jest często dekorowana owocami takimi jak truskawki, kiwi, maliny czy granat, które dodają świeżości i koloru, tworząc nie tylko smakowity, ale i wizualnie atrakcyjny deser. To idealny wybór na letnie popołudnie lub jako wykwintne zakończenie uroczystego posiłku.

a.

Beza Pavlova

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+