2h 40min 12 porcji Łatwy 3h
Mrożony torcik bezowy z truskawkami
Mrożony torcik bezowy z truskawkami

Mrożony torcik bezowy z truskawkami

Składniki

Beza:

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g truskawek

Jak przygotować mrożony torcik bezowy?

Szybki, smaczny i efektowny deser? Proszę bardzo! Przepis na mrożony torcik bezowy z truskawkami czeka do usług.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu), a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru i cukru wanilinowego.
  3. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie łącząc składniki.
  4. Gotową masę wykładamy na blachę, wykładając po całej długości.
  5. Pieczemy przez 5 minut w temperaturze 190°C, następnie zmniejszamy do 140°C i pieczemy jeszcze 90 minut.
  6. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
  7. Truskawki myjemy i kroimy w kosteczkę.
  8. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
  9. Dodajemy mascarpone i cukier, ubijając, aż składniki się połączą.
  10. Do kremu dodajemy truskawki i mieszamy.
  11. Bezę kroimy nożem lub kruszymy na mniejsze kawałki.
  12. W tortownicy o średnicy 24 cm układamy warstwę bezy, formując niski rant.
  13. Następnie wykładamy krem z truskawkami i przykrywamy warstwą bezy.
  14. Torcik chłodzimy w zamrażarce przez 3 godziny.
  15. Dekorujemy pikiem.

Wspaniały deser na cieplejsze dni. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: