fbpx
Beza truskawkowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beza truskawkowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 120

Składniki

Beza:

  • 4 białka jaj
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Krem:

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych truskawek

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 120 stopni C (bez termoobiegu). Białka jaj umieść w czystej misce i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając, aż piana będzie gładka i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny oraz skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszaj.

KROK 2: Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm. Wyłóż pianę z białek na narysowany okrąg, formując gładki kształt. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku do całkowitego ostygnięcia.

KROK 3: W misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców.

KROK 5: Ostygniętą bezę delikatnie przenieś na talerz do serwowania. Nałóż równomiernie przygotowany krem na wierzch bezy. Ułóż truskawki na kremie, tworząc dekoracyjny wzór.

Beza truskawkowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+