fbpx
Sernik nowojorski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik nowojorski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 130

Składniki

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

Polewa:

  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie

KROK 1: Formę natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.  Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na spód tortownicy i dokładnie wyrównaj (użyłam do tego szklanki). Wstaw do piekarnika i piecz spód około 10 minut następnie odstaw do wystudzenia. 

KROK 2: Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz śmietanką. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników. 

KROK 3: Zagotuj 1,5 litra wody. Na najniższym poziomie piekarnika wstaw naczynie z wodą. Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nad wodą. Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 80 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia. 

KROK 4: Zimną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wylej na ostudzony sernik. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 

Sernik nowojorski - Delektujemy.pl

Sernik nowojorski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+