Składniki
Spód:
- 160 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Delecta
Polewa:
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 30 g cukru pudru
Przygotowanie
KROK 1: Formę natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na spód tortownicy i dokładnie wyrównaj (użyłam do tego szklanki). Wstaw do piekarnika i piecz spód około 10 minut następnie odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz śmietanką. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników.
KROK 3: Zagotuj 1,5 litra wody. Na najniższym poziomie piekarnika wstaw naczynie z wodą. Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nad wodą. Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 80 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
KROK 4: Zimną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wylej na ostudzony sernik. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.