fbpx
Kremowy sernik chałwowy z toffi i białą czekoladą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kremowy sernik chałwowy z toffi i białą czekoladą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:Masa serowa:
  • 900 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
  • 300 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
  • 250 g chałwy pokrojonej na małe kawałki i roztartej widelcem
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:

Przygotowanie

Marzenia są po to by je spełniać, a ten sernik smakuje jak spełnienie marzeń.

  1. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (na grzałce góra/dół).
  3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
  4. Dodajemy cukier puder, żółtka i cukier wanilinowy, szybko wyrabiając ciasto.
  5. Wyklejamy nim spód tortownicy, wierzch wygładzając.
  6. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  7. Spód podpiekamy około 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.
  8. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  9. Zmielony ser ucieramy mikserem z cukrem i jajkami.
  10. Dodajemy resztę składników masy i wystudzoną czekoladę, miksując na średnich obrotach na gładko.
  11. Jeśli masa serowa nie jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosładzamy i miksujemy.
  12. Tortownicę owijamy z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej.
  13. Podpieczony spód prószymy kaszą manną lub bułką tartą i wylewamy masę serową na ciasto.
  14. Tortownicę wstawiamy do większej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-160°C (termoobieg) i do połowy wysokości większej formy nalewamy wrzątek.
  15. Pieczemy około 50-60 minut, do momentu, gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku.
  16. Upieczony sernik pozostawiamy do przestudzenia w piekarniku, po czym wstawiamy do lodówki na noc.
  17. Na patelni lub w rondelku karmelizujemy cukier.
  18. Dodajemy masło i śmietankę, mieszając, podgrzewamy kilka minut, aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje.
  19. Gorącą masą toffi wykańczamy wierzch sernika.
  20. Polewę smak ciemnej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy sernik.
  21. Ozdabiamy pikiem.

Istne szczęście na talerzu.

Kremowy sernik chałwowy z toffi i białą czekoladą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+