fbpx
Sernik snickers - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik snickers
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 160 g herbatników
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
Nadzienie serowe:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 1 kg (wiaderko) twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jaja
  • niepełna szklanka cukru pudru (ok. 120 g)
  • 125 g orzeszków ziemnych solonych
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
Dekoracja:

Przygotowanie

Sernik to ciasto, które pojawia się na wielu stołach przy niemal każdych świętach i większych uroczystościach. A gdyby tak poeksperymentować z wariacją na temat sernika?

  1. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub malakserem, a następnie dosypujemy do nich cukier puder.
  3. Na małym ogniu rozpuszczamy masło i wlewamy do herbatników, mieszając do połączenia. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  4. Orzeszki drobno siekamy i 3 łyżki zostawiamy do dekoracji.
  5. Żółtka oddzielamy od białek, a białka ubijamy na sztywną pianę.
  6. Twaróg, śmietankę, żółtka, połowę puszki masy kajmakowej, posiekane orzechy, cukier puder, cukier wanilinowy i budyń miksujemy na średnich obrotach do dokładnego połączenia składników.
  7. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika na 25-20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystudzenia.
  8. Pozostały kajmak roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.
  9. Polewę wylewamy na schłodzone ciasto i równomiernie rozprowadzamy na wierzchu.
  10. Sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi, orzechami i pikiem.
  11. Sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, a wyjmujemy na 30 minut przed podaniem.

Czy można konkurować z klasycznie doskonałym sernikiem babci? Można!  

Sernik snickers - Delektujemy.pl

Sernik snickers

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+