Składniki
Ciasto:- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 3 łyżeczki kakao
- 1/2 kg białego sera w wiaderku
- 1/2 litra śmietany 30%
- 6 łyżeczek żelatyny Delecta
- 10 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 szklanki czarnych porzeczek
- 3 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2-3 kieliszki likieru amaretto
- 260 g rurek waflowych z polewą czekoladową
Przygotowanie
Letnie świętowanie zbiorów porzeczki najlepiej uczcić...torcikiem serowo-porzeczkowym! Słodkie zwieńczenie owocowej pracy w ogrodzie.
- Piekarnik rozgrzany do 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijając, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut.
- Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku.
- Porzeczki miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i całość gotujemy.
- Mus studzimy i dzielimy na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
- Śmietanę ubijamy na sztywno.
- Miksujemy ser z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku.
- Powstałą masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej dodajemy 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie mieszając.
- Kawę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy i mieszamy z amaretto.
- Biszkopt przekładamy do formy, jej obwód obkładamy rurkami z czekoladą i nasączamy ponczem.
- Następnie wylewamy białą masę serową, wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- Wykładamy masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- Na wierzch wylewamy mus porzeczkowy.
- Dekorujemy pikiem.
To pyszny dowód, że praca przynosi dobre owoce.