fbpx
Sernik z rosą, który zawsze wychodzi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z rosą, który zawsze wychodzi
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Masa serowa:

Beza:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Ciasto kruche: 

KROK 1: Na stolnicy lub w mikserze, używając płaskiego mieszadła, zagnieć kruche ciasto Delecta. Do gotowej mieszanki należy dodać pokrojone zimne masło i cukier puder.

KROK 2: Rozdrobnić składniki, następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć na chwilę do zamrażalnika.

KROK 3: Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub krupczatką.

KROK 4: Ciasto rozłożyć na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Masa serowa: 

KROK 1: 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru na puszysty biały krem (ok. 10 minut).

KROK 2: Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg i ekstrakt waniliowy cały czas miksując.

KROK 3: W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlać olej roślinny.

KROK 4: Delikatnie wylać masą na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 50 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150°C.

Bezowa pianka: 

KROK 1: Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę.

KROK 2: Wyłożyć pianę na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów.

KROK 3: Piec w 150°C przez 20 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Krople rosy pojawią się, gdy sernik będzie wystudzony.

Sernik z rosą, który zawsze wychodzi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+