Tartaletki z pianką i suszonymi owocami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 220 g soku pomarańczowego
- 13 g żelatyny Delecta
- 100 g śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 moreli
- 1 garść żurawiny Bakalland
- konfitura porzeczkowa
Przygotowanie
Domowy, szybki do wykonania pomysł na słodki stół urodzinowy? Prosimy bardzo! Tartaletki na kruchym spodzie z życzeniami smacznego.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
- Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, wykładamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku.
- Morele siekamy. Wraz z żurawiną przekładamy do rondla i zalewamy sokiem pomarańczowym, a następnie zagotowujemy na małym ogniu.
- Żelatynę przelewamy do soku i dokładnie mieszamy.
- Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do soku.
- Dokładnie wymieszaną masę rozlewamy do silikonowych foremek, o kształcie, który będzie pasował do tartaletek i odstawiamy do stężenia do lodówki.
- Na gotowe ciasto wykładamy po łyżce konfitury porzeczkowej, a na wierzchu każdej z tartaletek układamy pomarańczową piankę. W każdą piankę wbijamy ulubiony pik.
Czy ktoś może się temu oprzeć?
Oliwia
06-07-2023
Ocena:
Super wygląda i bardzo dobrze smakuje:)