1h 30min 12 porcji Łatwy
Tarta tatin z tymiankiem

Tarta tatin z tymiankiem

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 6 łyżek cukru
  • 150 ml wody
  • 75 g masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżka świeżego tymianku

Jak przygotować tartę tatin z tymiankiem?

Klasyczna tarta tatin z jabłkami  może smakować wyjątkowo – wystarczy dodać aromatyczne zioła. W tym wypadku – tymianek!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Odstawiamy na bok.
  6. Jabłka kroimy w grube plastry.
  7. Na patelni karmelizujemy 6 łyżek cukru w 150 ml wody. Gdy cukier zbrązowieje, dodajemy masło i śmietanę oraz łyżkę świeżego tymianku.
  8. Jabłka obtaczamy w powstałym karmelu i przekładamy do formy na tartę.
  9. Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, aby wszystkie jabłka były nim dokładnie przykryte i przylegało do brzegów formy.
  10. Tak przygotowaną tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut (aż ciasto nabierze koloru).
  11. Wyjmujemy tartę z piekarnika, czekamy 5 minut, przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ciasto tak, aby opadło na talerz.
  12. Kroimy tartę na kawałki i dekorujemy ulubionym pikiem.

Ta klasyczna propozycja z ziołową nutą świetnie współgra z kulką lodów waniliowych. Polecamy ten zestaw! 🙂

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: