Tarta z winogronami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 0
Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

  • 300 g ciemnych winogron bez pestek
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 1 cytryna
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki świeżego tymianku

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Dla wielbicieli intensywnych smaków przepis na tartę winogronową z tymiankiem będzie strzałem w dziesiątkę. Kto odważny, niech się przekona czy skradnie serce i pobudzi kubki smakowe.

  1. Winogrona myjemy i kroimy na połówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190⁰C (bez termoobiegu).
  3. Szybko wyrabiamy mieszankę do wyrobu ciasta kruchego z jajem i margaryną lub masłem.
  4. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, podsypując mąką, a następnie wykładamy nim dno i boki formy.
  6. Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  7. W misce mieszamy ser ricotta, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połówki cytryny, żółtko oraz 2 łyżki świeżego tymianku.
  8. Krem wykładamy na podpieczone ciasto.
  9. Na wierzchu układamy pokrojone w połówki winogrona i wykańczamy plasterkiem cytryny oraz 1 łyżką tymianku.
  10. Tartę wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  11. Przed serwowaniem ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.

Aromat takiej tarty przekona nawet przeciwników słodkości.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 51