fbpx
Tartaletki z pianką i suszonymi owocami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tartaletki z pianką i suszonymi owocami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Pianka:
  • 220 g soku pomarańczowego
  • 13 g żelatyny Delecta
  • 100 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 moreli
  • 1 garść żurawiny Bakalland
  • konfitura porzeczkowa

Przygotowanie

Domowy, szybki do wykonania pomysł na słodki stół urodzinowy? Prosimy bardzo! Tartaletki na kruchym spodzie z życzeniami smacznego.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
  3. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, wykładamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku.
  5. Morele siekamy. Wraz z żurawiną przekładamy do rondla i zalewamy sokiem pomarańczowym, a następnie zagotowujemy na małym ogniu.
  6. Żelatynę przelewamy do soku i dokładnie mieszamy.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do soku.
  8. Dokładnie wymieszaną masę rozlewamy do silikonowych foremek, o kształcie, który będzie pasował do tartaletek i odstawiamy do stężenia do lodówki.
  9. Na gotowe ciasto wykładamy po łyżce konfitury porzeczkowej, a na wierzchu każdej z tartaletek układamy pomarańczową piankę. W każdą piankę wbijamy ulubiony pik.

Czy ktoś może się temu oprzeć?

Tartaletki z pianką i suszonymi owocami - Delektujemy.pl

Tartaletki z pianką i suszonymi owocami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Oliwia

06-07-2023

Ocena:

Super wygląda i bardzo dobrze smakuje:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+