1h 8 porcji Średni
Tartaletki z pianką i suszonymi owocami

Tartaletki z pianką i suszonymi owocami

Składniki

Ciasto:

Pianka:

Jak przygotować tartaletki z pianką i owocami?

Domowy, szybki do wykonania pomysł na słodki stół urodzinowy? Prosimy bardzo! Tartaletki na kruchym spodzie z życzeniami smacznego.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
  3. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, wykładamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku.
  5. Morele siekamy. Wraz z żurawiną przekładamy do rondla i zalewamy sokiem pomarańczowym, a następnie zagotowujemy na małym ogniu.
  6. Żelatynę przelewamy do soku i dokładnie mieszamy.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do soku.
  8. Dokładnie wymieszaną masę rozlewamy do silikonowych foremek, o kształcie, który będzie pasował do tartaletek i odstawiamy do stężenia do lodówki.
  9. Na gotowe ciasto wykładamy po łyżce konfitury porzeczkowej, a na wierzchu każdej z tartaletek układamy pomarańczową piankę. W każdą piankę wbijamy ulubiony pik.

Czy ktoś może się temu oprzeć?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: