Tartaletki z pianką i suszonymi owocami

1 h 30 min8 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Pianka:

  • 220 g soku pomarańczowego
  • 13 g żelatyny Delecta
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 moreli
  • 1 garść żurawiny Bakalland
  • dodatkowo kilka łyżek konfitury porzeczkowej
Pobierz piki

Wstęp

Domowy, szybki do wykonania pomysł na słodki stół urodzinowy? Bardzo proszę! Tartaletki na kruchym spodzie z życzeniami smacznego. Czy ktoś może się temu oprzeć?

Jak przygotować tartaletki z pianką i suszonymi owocami??

Ze składników na ciasto zagniatam klasyczne ciasto kruche. Foremki na tarteletki smaruję masłem i prószę mąką krupczatką, a następnie wykładam ciastem i odstawiam do schłodzenia na 30 minut do lodówki.

Żelatynę zalewam 2-3 łyżkami wrzątku. Morele siekam, wraz z żurawiną przekładam do rondla i zalewam sokiem pomarańczowym, a następnie zagotowuję na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczam, przelewam do soku i dokładnie mieszam.

Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i dodaję do soku. Dokładnie wymieszaną masę rozlewam do silikonowych foremek, o kształcie, który będzie pasował do tarteletek i odstawiam do stężenia do lodówki.

Minitarty piekę przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni, a następnie studzę. Na gotowe ciasto wykładam po łyżce konfitury porzeczkowej, a na wierzchu każdej z tarteletek układam pomarańczową piankę.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...