fbpx
Tarta z karczochem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z karczochem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 słoik karczochów w zalewie
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plasterkach
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Połączenie karczocha z szynką parmeńską to gwarancja nietuzinkowego smaku, który zaskoczy domowników. Na pewno pozytywnie!

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę, pieczemy przez 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  5. Śmietanę łączymy w wysokiej misce z pokrojonym drobno czosnkiem, jajem i pokrojoną w kostkę mozarellą.
  6. Nadzienie wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy różyczki karczocha zawinięte w plastry szynki parmeńskiej.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut.
  8. Ostudzoną tartę dekorujemy ulubionym pikiem.

Efektowny wygląd tarty to nie wszystko - smakuje ona równie dobrze!

Tarta z karczochem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+