Jak przygotować tartę z selerem?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Seler naciowy łączymy ze składnikami, które być może nie przychodzą na myśl w pierwszej kolejności – krewetki, orzechy i ser dojrzewający.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy śmietanę, żółtka oraz starty na drobnych oczkach ser dojrzewający. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Farsz wylewamy na podpieczone ciasto, zapiekamy przez 15 minut.
- Na maśle podsmażamy przez 3 minuty pokrojonego w plastry selera naciowego.
- Dalej smażąc dodajemy pokrojoną szynkę włoską, krewetki. Po chwili doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Na końcu dodajemy miód.
- Nadzienie wykładamy na podpieczony farsz i zapiekamy kolejne 10 minut.
- W tartę wbijamy pik z ulubionym tekstem.
Czekamy na opinie współbiesiadników!