Tarta z selerem

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h 35min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z selerem
Tarta z selerem

Tarta z selerem

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h 35min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 100 g startego żółtego dojrzewającego sera
  • masło do smażenia
  • słoiczek krewetek w zalewie
  • opakowanie szynki włoskiej (ok. 200 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z selerem?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Seler naciowy łączymy ze składnikami, które być może nie przychodzą na myśl w pierwszej kolejności – krewetki, orzechy i ser dojrzewający.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mieszamy śmietanę, żółtka oraz starty na drobnych oczkach ser dojrzewający. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Farsz wylewamy na podpieczone ciasto, zapiekamy przez 15 minut.
  8. Na maśle podsmażamy przez 3 minuty pokrojonego w plastry selera naciowego.
  9. Dalej smażąc dodajemy pokrojoną szynkę włoską, krewetki. Po chwili doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Na końcu dodajemy miód.
  10. Nadzienie wykładamy na podpieczony farsz i zapiekamy kolejne 10 minut.
  11. W tartę wbijamy pik z ulubionym tekstem.

Czekamy na opinie współbiesiadników!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z selerem
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 47