Tarta z mango

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 20min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z mango
Tarta z mango

Tarta z mango

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 20min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

  • 1 mango
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka rumu

Dekoracja:

  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Jak przygotować tartę z mango?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tarta z mango to delikatny, ale i wyrazisty deser, który zachwyci wszystkich domowników.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość mieszanki do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
  3. Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na blat grubości około 5 mm. Wykładamy nim dno i boki formy, po czym lekko nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  6. Obieramy i kroimy mango w cienkie plastry (około 1 cm szerokości), mieszamy z cukrem, a następnie podsmażamy 2 minuty na dobrze rozgrzanym maśle.
  7. Po przysmażeniu pozostawiamy mango do macerowania (namaczania) w połowie szklanki rumu.
  8. Śmietanę łączymy z żółtkami i połową szklanki rumu i stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 10 minut), cały czas mieszając.
  9. Gotową, gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto, pozostawiamy na 10 minut.
  10. Na lekko stężałym kremie rozkładamy mango, prószymy wierzch siekaną miętą. Pozostawiamy do całkowitego stężenia masy.
  11. Tartę studzimy i dekorujemy pikiem.

Egzotyczny smak mango podkręcony odrobiną rumu będzie smacznym uzupełnieniem dla filiżanki espresso.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z mango
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0