1h 12 porcji Łatwy
Kruche ciasto – mazurek

Kruche ciasto – mazurek

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować kruche ciasto - mazurka?

Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki.
  6. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając.
  9. Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem.
  10. Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka.
  11. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut.
  12. Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.
  13. Studzimy i dekorujemy ulubionym pikiem.

Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...