2h 16 porcji Łatwy 15min
Tarta z aronią

Tarta z aronią

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 110 g margaryny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki mąki do podsypania

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z aronią?

Cierpki, czasami gorzki owoc, który świetnie sprawdza się w tarcie, na 6 liter…aronia! W połączeniu z krzyżówką w dłoni stanie się najlepszym kompanem na popołudniowy relaks.

  1. Aronię myjemy, po czym przekładamy do garnka, dodając wodę, 200 g cukru i cynamon.
  2. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, po czym dosypujemy galaretkę i mieszamy aż do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  3. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier, ubijając na najwyższych obrotach, aż stanie się błyszcząca.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  5. Czekoladę łamiemy w kostkę, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na 10 minut do ceramicznej miseczki umieszczonej w większej misce z wrzątkiem.
  6. Mieszankę do wyrobu domowego ciasta kruchego miksujemy z jajem i margaryną, dodając stopniowo stopioną czekoladę.
  7. Dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  8. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwając lekko widelcem.
  9. 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
  10. Na spód tarty wykładamy masę owocową i pianę z białek.
  11. Zmrożone ciasto przecieramy przez tarkę rozkładając równomiernie na wyłożoną pianę.
  12. Ciasto pieczemy przez 50 minut, aż piana się zarumieni.
  13. Upieczoną tartę studzimy i ozdabiamy pikiem.

Nie ma nic lepszego od rozpływającego się w ustach smaku aronii, prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: