50min 15 porcji Łatwy
Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami

Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami

Składniki

Jak przygotować kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami?

Na kruche ciasteczka zawsze znajdzie się miejsce na stole, w pudełku z drugim śniadaniem czy koszyku piknikowym. Przede wszystkim jednak w brzuszku i serduszku!

  1. Nastawiamy piekarnik na 170ºC (bez termoobiegu).
  2. Zagniatamy ciasto z mąki, cukrów, żółtek i śmietany. Konsystencja powinna być miękka, aby masa przeszła przez rękaw cukierniczy. Miękkość ciasta „regulujemy” śmietaną.
  3. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia ciasteczka w kształcie ślimaczka.
  4. Nakładamy nieco konfitury morelowej na środek każdego ciasteczka. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
  5. Pieczemy ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia.
  6. Do gotowych ciasteczek wbijamy wybrane piki.

Pistacje z morelami tworzą bardzo udaną parę. Zadbają o to, aby nie trzeba było sprzątać po kruchych ciasteczkach, bo każdy będzie chciał zjeść nawet okruszki!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: