50min 15 porcji Łatwy
Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami

Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami

Składniki

Jak przygotować kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami?

Na kruche ciasteczka zawsze znajdzie się miejsce na stole, w pudełku z drugim śniadaniem czy koszyku piknikowym. Przede wszystkim jednak w brzuszku i serduszku!

  1. Nastawiamy piekarnik na 170ºC (bez termoobiegu).
  2. Zagniatamy ciasto z mąki, cukrów, żółtek i śmietany. Konsystencja powinna być miękka, aby masa przeszła przez rękaw cukierniczy. Miękkość ciasta „regulujemy” śmietaną.
  3. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia ciasteczka w kształcie ślimaczka.
  4. Nakładamy nieco konfitury morelowej na środek każdego ciasteczka. Posypujemy posiekanymi pistacjami.
  5. Pieczemy ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia.
  6. Do gotowych ciasteczek wbijamy wybrane piki.

Pistacje z morelami tworzą bardzo udaną parę. Zadbają o to, aby nie trzeba było sprzątać po kruchych ciasteczkach, bo każdy będzie chciał zjeść nawet okruszki!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: