Domowe cookies

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 0
Domowe cookies

Domowe cookies

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Dekoracja:

Jak przygotować domowe cookies?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Nic tak nie cieszy, jak przygotowane własnoręcznie drobne upominki. Można je wręczyć zupełnie bez okazji i zrobić bliskim słodką niespodziankę.

  1. Przygotowujemy formę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z żółtkiem (a nie z całym jajkiem, jak w przepisie na opakowaniu) i masłem przez około 7 minut. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę ciasta rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując matę mąką.
  4. Wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką i układamy na blasze. Wierzch ciastek smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy wybranymi posypkami do zapiekania.
  5. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Nie smarujemy ich białkiem, tylko układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy wraz z pierwszą blachą do piekarnika na 15 minut.
  6. Cukier puder mieszamy z gorąca wodą i ucieramy do uzyskania gładkiego, lejącego lukru.
  7. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy wybraną posypką.

Ciastka wystarczy schować w efektownym dużym słoiku i gotowe!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Domowe cookies
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 46