1h 16 porcji Łatwy
Domowe cookies

Domowe cookies

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Dekoracja:

Jak przygotować domowe cookies?

Nic tak nie cieszy, jak przygotowane własnoręcznie drobne upominki. Można je wręczyć zupełnie bez okazji i zrobić bliskim słodką niespodziankę.

  1. Przygotowujemy formę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z żółtkiem (a nie z całym jajkiem, jak w przepisie na opakowaniu) i masłem przez około 7 minut. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę ciasta rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując matę mąką.
  4. Wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką i układamy na blasze. Wierzch ciastek smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy wybranymi posypkami do zapiekania.
  5. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Nie smarujemy ich białkiem, tylko układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy wraz z pierwszą blachą do piekarnika na 15 minut.
  6. Cukier puder mieszamy z gorąca wodą i ucieramy do uzyskania gładkiego, lejącego lukru.
  7. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy wybraną posypką.

Ciastka wystarczy schować w efektownym dużym słoiku i gotowe!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: