Tarta z jabłkami - prosta i szybka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z jabłkami - prosta i szybka
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
  • 5–6 dużych jabłek (1 kg)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Przygotowanie

Smak owoców połączony z aromatycznymi, korzennymi przyprawami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom. Warto ją upiec zwłaszcza w chłodne i deszczowe dni.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
  2. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
  5. Przekładamy 2/3 ciasta do formy i wyklejamy nim dno i boki formy tak, aby były zakryte do połowy wysokości.
  6. Pozostałą część ciasta odkładamy na 30 minut do lodówki, do schłodzenia.
  7. Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  8. Owoce obieramy i kroimy w spore cząstki - usuwamy gniazda nasienne.
  9. Kawałki owoców podprażamy na patelni z cukrem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny. Studzimy.
  10. Gotowe owoce rozkładamy na przygotowanym wcześniej cieście.
  11. Rozwałkowujemy pozostawioną w lodówce część ciasta, podsypując je mąką i wykładamy na wierzch tarty - doklejając świeże ciasto do boków podpieczonego spodu.
  12. Wierzch tarty smarujemy mlekiem i nacinamy nożem w formę kwiatu - 8 nacięć od środka o długości ok. 3-4 cm.
  13. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
  14. Na koniec ozdabiamy tartę girlandą do ciast.

Tarta z jabłkami jest już prawie gotowa. Przed podaniem posypujemy ją jeszcze cukrem pudrem.  

Przepis na tartę z jabłkami - klasyczny deser pełen smaku

Są owoce, które zdają się stworzone do wypieków i bez wątpienia jabłka należą do tej grupy. Ich naturalna słodycz, przełamana lekką kwaskowatością idealnie komponuje się z kruchym ciastem i korzennymi przyprawami. Dlatego przepis na tartę z jabłkami to coś, co warto mieć zawsze pod ręką. To deser, który nie tylko pięknie pachnie, ale też przyjemnie rozgrzewa, szczególnie w chłodniejsze dni.

W tym przepisie wykorzystujemy gotowe Kruche ciasto Delecta, dzięki czemu przygotowanie zajmuje mniej czasu, a efekt jest równie domowy i pyszny. Jabłka podprażone z cukrem, cynamonem, goździkami i odrobiną soku z cytryny tworzą soczyste i aromatyczne nadzienie, które wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo nacięcie wierzchu ciasta w formie kwiatu sprawia, że całość wygląda elegancko i zachęca do spróbowania.

To prosta tarta z jabłkami, którą możesz przygotować nawet w pośpiechu. Jeśli masz kilka jabłek i niewiele czasu, ta szybka tarta z jabłkami sprawdzi się doskonale. Możesz ją podać na ciepło z kulką lodów waniliowych albo na zimno posypaną cukrem pudrem. Idealna do kawy, na rodzinne spotkanie czy jako słodki finał niedzielnego obiadu.

Ekspresowa tarta z jabłkami to dowód na to, że klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Wystarczy dobre ciasto, kilka dojrzałych jabłek i szczypta przypraw, by stworzyć deser, który urzeka smakiem i prostotą. Upiecz ją raz, a wrócisz do tego przepisu wielokrotnie.

Tarta z jabłkami - prosta i szybka

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze