1h 30min 12 porcji Średni
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 5–6 dużych jabłek (1 kg)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Jak przygotować tartę z jabłkami?

Smak owoców połączony z aromatycznymi, korzennymi przyprawami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom. Warto ją upiec zwłaszcza w chłodne i deszczowe dni.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
  2. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
  5. Przekładamy 2/3 ciasta do formy i wyklejamy nim dno i boki formy tak, aby były zakryte do połowy wysokości.
  6. Pozostałą część ciasta odkładamy na 30 minut do lodówki, do schłodzenia.
  7. Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  8. Owoce obieramy i kroimy w spore cząstki – usuwamy gniazda nasienne.
  9. Kawałki owoców podprażamy na patelni z cukrem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny. Studzimy.
  10. Gotowe owoce rozkładamy na przygotowanym wcześniej cieście.
  11. Rozwałkowujemy pozostawioną w lodówce część ciasta, podsypując je mąką i wykładamy na wierzch tarty – doklejając świeże ciasto do boków podpieczonego spodu.
  12. Wierzch tarty smarujemy mlekiem i nacinamy nożem w formę kwiatu – 8 nacięć od środka o długości ok. 3-4 cm.
  13. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
  14. Na koniec ozdabiamy tartę girlandą do ciast.

Tarta z jabłkami jest już prawie gotowa. Przed podaniem posypujemy ją jeszcze cukrem pudrem.

 

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: