1h 30min 12 porcji Łatwy
Tarta z batatami

Tarta z batatami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 450 g batatów
  • 50 g masła
  • 300 ml słodzonego skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 jajo
  • 100 g orzechów pekan Bakalland
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki masła do karmelu
  • pół łyżeczki soli

Jak przygotować tartę z batatami?

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Ta tarta na pewno podbije serca wszystkich domowników!

  1. Zaczynamy od pokrojenia batatów w kostkę i ugotowania ich w garnku z wodą do miękkości.
  2. Odcedzamy je i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy masło, mleko skondensowane, cynamon, sok z pomarańczy, sól i jajo.
  4. Składniki miksujemy na gładką masę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
  6. Miksujemy zawartość torebki z ciastem z jajem i tłuszczem, do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
  7. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  8. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką, wykładamy nim dno i boki formy.
  9. Masę batatową wykładamy na ciasto.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego na 15 minut.
  11. Solony karmel przygotowujemy podgrzewając na małym ogniu wodę z cukrem, masłem i solą.
  12. Na końcu dodajemy orzechy.
  13. Karmel wylewamy na wierzch tarty i układamy na niej orzechy pecan.
  14. Podpiekamy jeszcze 15 minut w piekarniku.
  15. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Bataty w towarzystwie orzechów pekan i solonego karmelu zyskują wyjątkowy smak – warto spróbować!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: