fbpx
Tarta z batatami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z batatami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 450 g batatów
  • 50 g masła
  • 300 ml słodzonego skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 jajo
  • 100 g orzechów pekan Bakalland
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki masła do karmelu
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

Bataty w tarcie na słodko? Jak najbardziej!

  1. Zaczynamy od pokrojenia batatów w kostkę i ugotowania ich w garnku z wodą do miękkości.
  2. Odcedzamy je i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy masło, mleko skondensowane, cynamon, sok z pomarańczy, sól i jajo.
  4. Składniki miksujemy na gładką masę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
  6. Miksujemy zawartość torebki z ciastem z jajem i tłuszczem, do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
  7. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  8. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką, wykładamy nim dno i boki formy.
  9. Masę batatową wykładamy na ciasto.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  11. Solony karmel przygotowujemy, podgrzewając na małym ogniu wodę z cukrem, masłem i solą.
  12. Na końcu dodajemy orzechy.
  13. Karmel wylewamy na wierzch tarty i układamy na niej orzechy pecan.
  14. Podpiekamy jeszcze 15 minut w piekarniku.

Tarta z batatami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+