1h 10min 16 porcji Łatwy
Tarta truskawkowo-pistacjowa
Tarta truskawkowo-pistacjowa

Tarta truskawkowo-pistacjowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę truskawkowo-pistacjową?

Przepis dla smakoszy, a zarazem sposób na przetestowanie ich cierpliwości. Ta tarta jest najlepsza, gdy odczeka się około pół dnia pomiędzy jej przygotowaniem a spałaszowaniem!

  1. Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
  2. Wyklejamy dno formy (o średnicy ok. 28 cm) i boki. Ciasto nakłuwamy lekko widelcem.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C  (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni.
  4. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  5. W moździerzu rozdrabniamy pistacje i mieszamy je ze śmietaną, żółtkami i aromatem.
  6. Tak przygotowane nadzienie wlewamy na podpieczony spód tarty i pieczemy przez kolejne 30 minut.
  7. Gdy tarta trochę przestygnie, układamy na niej umyte (i nie osączone) truskawki.
  8. Tuż przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy pikiem.

Są wypieki na które warto czekać, ten do nich należy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...