fbpx
Tarta z poziomkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z poziomkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 95 g margaryny lub masła
  • garść liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
  • 300 g poziomek
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
Dekoracja:
  • liście bazylii

Przygotowanie

Dziko rosnące poziomki bardzo trudno znaleźć, dlatego ten przepis z pewnością spodoba się wszystkim wytrwałym poszukiwaczom wyjątkowych smaków.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Poziomki płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.
  3. Liście bazylii blendujemy z oliwą z oliwek.
  4. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy, dodając jajo, 95 g masła lub margarynę i zblendowaną bazylię.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm, po czym wykładamy nim dno i boki formy.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
  8. W garnku podgrzewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.
  9. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę, po czym dodajemy do śmietany i mieszamy do momentu zgęstnienia.
  10. Gotowy krem wylewamy na upieczony spód tarty i studzimy.
  11. Na wierzch kremu wysypujemy poziomki.
  12. Tartę ozdabiamy liśćmi bazylii.
  13. Przed podaniem w tartę wbijamy pik.

Przyznajcie sami, trudno o bardziej zaskakujące połączenie smakowe.

Tarta z poziomkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+