1h 30min 16 porcji Łatwy
Tarta z poziomkami

Tarta z poziomkami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 95 g margaryny lub masła
  • garść liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 300 g poziomek
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml mleka

Dekoracja:

  • liście bazylii

Jak przygotować tartę z poziomkami?

Dziko rosnące poziomki bardzo trudno znaleźć, dlatego ten przepis z pewnością spodoba się wszystkim wytrwałym poszukiwaczom wyjątkowych smaków.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Poziomki płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.
  3. Liście bazylii blendujemy z oliwą z oliwek.
  4. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy dodając jajo, 95 g masła lub margarynę i zblendowaną bazylię.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm, po czym wykładamy nim dno i boki formy.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
  8. W garnku podgrzewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.
  9. Żółtka uciekarmy z cukrem na puszystą, gładką masę, po czym dodajemy do śmietany i mieszamy do momentu zgęstnienia.
  10. Gotowy krem wylewamy na upieczony spód tarty i studzimy.
  11. Na wierzch kremu wysypujemy poziomki.
  12. Tartę ozdabiamy liśćmi bazylii.
  13. Przed podaniem w tartę wbijamy pik.

Przyznajcie sami, trudno o bardziej zaskakujące połączenie smakowe.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: