Jak przygotować tartę z czarną porzeczką?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Wyśmienita tarta z sezonowymi owocami, która łączy w sobie zdecydowany aromat czarnej porzeczki i nieco kwaskowaty smak ze słodyczą mlecznej czekolady.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy ciasto kruche Delecta wg. instrukcji z opakowania.
- Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
- Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Porzeczki myjemy, usuwamy szypułki.
- 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby się nie zagotowała, a następnie odstawiamy.
- Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, 2 jajka oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę. Całość miksujemy na gładki krem.
- Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto, wykładamy owoce, zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą.
- Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do zgęstnienia sosu (po wbiciu widelca, sos nie może być płynny).
- Tartę podajmy wystudzoną, wbijając w każdy kawałek ulubiony pik.
Uwaga, podobno czarne porzeczki pobudzają apetyt!