fbpx
Tarta z czarną porzeczką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z czarną porzeczką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 szklanka czarnej porzeczki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki wiórków czekoladowych do posypania
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 jaja

Przygotowanie

Wyśmienita tarta z sezonowymi owocami, która łączy w sobie zdecydowany aromat czarnej porzeczki i nieco kwaskowaty smak ze słodyczą mlecznej czekolady.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto kruche Delecta wg. instrukcji z opakowania.
  3. Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
  4. Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Porzeczki myjemy, usuwamy szypułki.
  7. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby się nie zagotowała, a następnie odstawiamy.
  8. Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, 2 jajka oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę. Całość miksujemy na gładki krem.
  9. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto, wykładamy owoce, zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą.
  10. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do zgęstnienia sosu (po wbiciu widelca, sos nie może być płynny).
  11. Tartę podajmy wystudzoną, wbijając w każdy kawałek ulubiony pik.

Uwaga, podobno czarne porzeczki pobudzają apetyt!

Tarta z czarną porzeczką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+