1h 12 porcji Średni
Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 kg truskawek
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garści listków mięty

Dekoracje:

Jak przygotować tartę z truskawkami?

Połączenie truskawki i mięty jest nie tylko pyszne, ale także sprawia, że wypiek jest orzeźwiający. Migdały podkręcają smak tarty – na pewno zasmakuje ona każdemu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (przez około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Truskawki myjemy i odstawiamy, żeby obeschły.
  7. Mleko podgrzewamy, dodajemy umyte liście mięty, gotujemy przez około 10 minut, cały czas mieszając. Odcedzamy liście mięty.
  8. Do mleka dodajemy 2 żółtka i gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Studzimy.
  9. Ucieramy mikserem masło z cukrem pudrem na puch i dodajemy ostudzony krem miętowy.
  10. Gotowy krem wykładamy na ciasto.
  11. Mniejsze truskawki kroimy na połówki, większe zostawiamy w całości i układamy na kremie.
  12. Dekorujemy listkami mięty, przestrzenie między truskawkami posypujemy migdałami.
  13. W tartę wbijamy pik.

Tarta nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: