fbpx
Tarta z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 kg truskawek
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garści listków mięty
Dekoracje:

Przygotowanie

Połączenie truskawki i mięty jest nie tylko pyszne, ale także sprawia, że wypiek jest orzeźwiający. Migdały podkręcają smak tarty - na pewno zasmakuje ona każdemu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (przez około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Truskawki myjemy i odstawiamy, żeby obeschły.
  7. Mleko podgrzewamy, dodajemy umyte liście mięty, gotujemy przez około 10 minut, cały czas mieszając. Odcedzamy liście mięty.
  8. Do mleka dodajemy 2 żółtka i gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Studzimy.
  9. Ucieramy mikserem masło z cukrem pudrem na puch i dodajemy ostudzony krem miętowy.
  10. Gotowy krem wykładamy na ciasto.
  11. Mniejsze truskawki kroimy na połówki, większe zostawiamy w całości i układamy na kremie.
  12. Dekorujemy listkami mięty, przestrzenie między truskawkami posypujemy migdałami.
  13. W tartę wbijamy pik.

Tarta nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Smacznego!

Tarta z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+