Tarta z malinami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 16 porcji
  • 5h
  • 0
Tarta z malinami

Tarta z malinami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 16 porcji
  • 5h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z malinami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Słodycz malin połączona z mlecznym kremem to prosty i pyszny sposób na powitanie lata. Jeśli szukacie smaku wakacji na talerzu, to doskonale trafiliście!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Szybko wyrabiamy ciasto kruche, łącząc jajko, masło lub margarynę z zawartością torebki z ciastem.
  3. Okrągłą formę do wypieku tarty (o średnicy ok. 24 cm) wyklejamy ciastem.
  4. Spód tarty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  5. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na 15-20 minut.
  6. Maliny myjemy i odstawiamy do osuszenia.
  7. Budyń mieszamy z połową skondensowanego mleka, a następnie dodajemy dwa żółtka.
  8. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i podgrzewamy.
  9. Dodajemy pozostałą część mleka i gotujemy aż do momentu wrzenia.
  10. Zmniejszmay ogień i mieszamy aż do zgęstnienia masy.
  11. Gotowy krem wylewamy na wystudzone ciasto.
  12. Po 5 minutach wykładamy maliny na ciepły krem.
  13. Jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  14. Studzimy tartę i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
  15. Tartę ze stężałą masą ozdabiamy pikiem.

Pysznie kremowe i owocowe jednocześnie. Czujecie już smak lata?

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z malinami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0