1h 30min 16 porcji Łatwy
Tarta z malinami

Tarta z malinami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z malinami?

Słodycz malin połączona z mlecznym kremem to prosty i pyszny sposób na powitanie lata. Jeśli szukacie smaku wakacji na talerzu, to doskonale trafiliście!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Szybko wyrabiamy ciasto kruche, łącząc jajko, masło lub margarynę z zawartością torebki z ciastem.
  3. Okrągłą formę do wypieku tarty (o średnicy ok. 24 cm) wyklejamy ciastem.
  4. Spód tarty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  5. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na 15-20 minut.
  6. Maliny myjemy i odstawiamy do osuszenia.
  7. Budyń mieszamy z połową skondensowanego mleka, a następnie dodajemy dwa żółtka.
  8. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i podgrzewamy.
  9. Dodajemy pozostałą część mleka i gotujemy aż do momentu wrzenia.
  10. Zmniejszmay ogień i mieszamy aż do zgęstnienia masy.
  11. Gotowy krem wylewamy na wystudzone ciasto.
  12. Po 5 minutach wykładamy maliny na ciepły krem.
  13. Jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  14. Studzimy tartę i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
  15. Tartę ze stężałą masą ozdabiamy pikiem.

Pysznie kremowe i owocowe jednocześnie. Czujecie już smak lata?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...