fbpx
Galette z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Galette z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g truskawek (umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na połówki)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta)

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami lub użyj blendera, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Stopniowo dodawaj zimną wodę, mieszając, aż ciasto zacznie się zbijać. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2:  W misce wymieszaj truskawki z cukrem, mąką kukurydzianą, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Odstaw na około 10 minut, aby składniki się przegryzły i puściły sok.

KROK 3:  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 4:  Na środku rozwałkowanego ciasta rozłóż truskawki, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Zawiń brzegi ciasta do środka, przykrywając częściowo truskawki.

KROK 5:  Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a nadzienie bąbelkować. Wyjmij galette z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 10-15 minut przed podaniem.

Galette z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+