Tarta kokosowo-czekoladowa

1 h 30 min12 porcjiŁatwy

Kiedy zaprosiłam moich przyjaciół na tartę czekoladowo-kokosową nikt nie spodziewał się, że na stole wyląduje ciasto... niemal całkiem białe! Pomyślałam jednak, że kokos w tym wypieku powinien być wiodącą nutą, dlatego biała czekolada nieco się schowała.

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Na nadzienie:

Zamiast ciasta od podstaw możesz wykorzystać Kruche ciasto Delecta

Jak przygotować Tarta kokosowo-czekoladowa?

Zaczynam od przygotowania foremki – formę do tarty smaruję masłem i posypuję mąką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni bez termoobiegu.

Ze składników na kruche ciasto przygotowuję spód do tarty, a następnie wylepiam nim dno i boki formy. Ciasto wstawiam do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni. Odstawiam do przestygnięcia.

Śmietankę, masło oraz połamaną na kostki czekoladę podgrzewam w rondelku na małym ogniu. Regularnie mieszam za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję mleko, mieszam i dosypuję wiórki.

Tak przygotowany krem przekładam do formy, wyrównuję i posypuję odrobiną wiórków. Tartę wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Podaję schłodzoną.