1h 30min 12 porcji Łatwy 2h
Tarta kokosowo-czekoladowa

Tarta kokosowo-czekoladowa

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Na nadzienie:

Zamiast ciasta od podstaw możesz wykorzystać Kruche ciasto Delecta

Jak przygotować tartę kokosowo-czekoladową?

Połączenie kokosa i czekolady sprawdza się nie tylko w batonikach, ale również w ciastach. W tej tarcie ten duet okazał się wręcz fenomenalny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  3. Ze składników na kruche ciasto przygotowujemy spód do tarty, a następnie wylepiamy nim dno i boki formy.
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni.
  5. Odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Mascarpone i mleko przekładamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy Mix do serka mascarpone.
  7. Całość  ubijamy na najwyższych obrotach przez 3 min.
  8. Dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe.
  9. Tak przygotowany krem przekładamy do formy na wypieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy dodatkowo odrobiną wiórków lub startej czekolady.
  10. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
  11. Dekorujemy pikiem i serwujemy.

Przyznajcie sami – nie sposób powstrzymać się przed dokładką! 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...