Składniki
Ciasto:- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- ½ tabliczki startej białej czekolady (50 g)
- 1.5 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- 100 ml zimnego mleka
- 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
- 1 opakowanie Kremu smak irish cream Delecta
Przygotowanie
Połączenie kokosa i czekolady sprawdza się nie tylko w batonikach, ale również w ciastach. W tej tarcie ten duet okazał się wręcz fenomenalny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką.
- Ze składników na kruche ciasto przygotowujemy spód do tarty, a następnie wylepiamy nim dno i boki formy.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę i mleko przekładamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy mieszankę do kremu smak irish cream.
- Całość ubijamy na najwyższych obrotach przez 3 min.
- Dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe.
- Tak przygotowany krem przekładamy do formy na wypieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy dodatkowo odrobiną wiórków lub startej czekolady.
- Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
- Dekorujemy pikiem i serwujemy.
Przyznajcie sami - nie sposób powstrzymać się przed dokładką! :)