fbpx
Tarta z fasolką szparagową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z fasolką szparagową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 0.5 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 0.5 kg bobu
  • 200 g sera Mimolette
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Sezonowe warzywa takie jak fasolka szparagowa i bób świetnie sprawdzą się jako główni bohaterowie tarty, podkręconej serem Mimolette.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Schłodzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Bób i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  6. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, a z bobu ściągamy skórkę.
  7. Ugotowany bób z dodatkiem soli i pieprzu blendujemy z połową słoiczka suszonych pomidorów i 4 łyżkami oleju z pomidorów na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz śmietankę i dokładnie mieszamy.
  8. Nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto.
  9. Ugotowaną fasolkę szparagową rozkładamy na wierzchu nadzienia.
  10. Ser Mimolette trzemy na grubych oczkach i połową posypujemy wierzch tarty.
  11. Całość pieczemy przez 15-20 minut.
  12. Tartę wyciągamy do przestudzenia, posypujemy wierzch pozostałą ilością sera.
  13. Przed podaniem dekorujemy pikiem.

Kombinacja warzyw i aromatyczny ser to świetny zestaw na wiosenny obiad czy lunch do pracy. Smacznego!

Tarta z fasolką szparagową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+