1h 12 porcji Łatwy 30min
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 ml mleka
  • 1 żółtko
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 garści zielonej fasolki
  • 2-3 garści zielonego groszku cukrowego
  • 100 g parmezanu
  • 2 garści orzechów pinii Bakalland
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować tartę ze szparagami?

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej tarty.

  1. Szparagi i fasolkę obieramy, a następnie kroimy w duże kawałki, groszek płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Warzywa podgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie, aż trochę zmiękną.
  3. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni.
  4. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  5. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  7. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy około 28 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Parmezan trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem i doprawiamy do smaku.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Ugotowane i odcedzone warzywa układamy na wierzchu tarty i posypujemy orzeszkami piniowymi.
  11. Całość pieczemy przez 15-20 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu i dekorujemy pikiem.

To świetna propozycja na zdrowy, lekki, wiosenny obiad.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: