fbpx
Tarta ze szparagami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta ze szparagami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 mały słoik białych szparagów
  • 1 kulka sera mozarella
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • sól; pieprz
Dekoracje:
  • 3 jaja

Przygotowanie

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej tarty.

  1. Szparagi i fasolkę obieramy, a następnie kroimy w duże kawałki, groszek płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Warzywa podgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie, aż trochę zmiękną.
  3. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni.
  4. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  5. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  7. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy około 28 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Parmezan trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem i doprawiamy do smaku.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Ugotowane i odcedzone warzywa układamy na wierzchu tarty i posypujemy orzeszkami piniowymi.
  11. Całość pieczemy przez 15-20 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu i dekorujemy pikiem.

To świetna propozycja na zdrowy, lekki, wiosenny obiad.

Tarta ze szparagami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+