Tarta ze szparagami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 ml mleka
  • 1 żółtko
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 garści zielonej fasolki
  • 2-3 garści zielonego groszku cukrowego
  • 100 g parmezanu
  • 2 garści orzechów pinii Bakalland
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować tartę ze szparagami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej tarty.

  1. Szparagi i fasolkę obieramy, a następnie kroimy w duże kawałki, groszek płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Warzywa podgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie, aż trochę zmiękną.
  3. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni.
  4. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  5. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  7. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy około 28 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Parmezan trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem i doprawiamy do smaku.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Ugotowane i odcedzone warzywa układamy na wierzchu tarty i posypujemy orzeszkami piniowymi.
  11. Całość pieczemy przez 15-20 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu i dekorujemy pikiem.

To świetna propozycja na zdrowy, lekki, wiosenny obiad.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta ze szparagami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0