Tapioka z gotowanymi gruszkami i morelami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 30min
  • 4 porcje
  • 12h
  • 0
Tapioka z gotowanymi gruszkami i morelami

Tapioka z gotowanymi gruszkami i morelami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 30min
  • 4 porcje
  • 12h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Tapioka:

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Podobno tapioka to produkt na miarę XXI wieku. Aby potwierdzić słuszność tego założenia nie pozostaje nic innego, niż zakasać rękawy i wziąć się do tapiokowej roboty.

  1. Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody, a morele namaczamy przez noc w szklance soku z pomarańczy.
  2. Odsączoną tapiokę przekładamy rano do rondla, dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i masło, a następnie całość zagotowujemy.
  3. Dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, wyciągając gniazda nasienne, morele kroimy w paseczki.
  5. Owoce umieszczamy w drugim rondlu, zalewamy ½ szklanki wody oraz sokiem z pomarańczy, w którym owoce się moczyły.
  6. Dodajemy cynamon, kawałki gruszek i gotujemy około 10 minut, aż gruszki zmiękną.
  7. Tapiokę nakładamy do salaterek, na wierzchu układamy owoce, polewamy sokiem i dodajemy po pół łyżeczki masła.
  8. Przed podaniem oprószamy całość cukrem cynamonowym.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Z takim śniadaniem od razu dzień staje się lepszy.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 51