Eton mess z różowym kremem i owocami lata

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 4 porcje
  • 0
Eton mess z różowym kremem i owocami lata

Eton mess z różowym kremem i owocami lata

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 4 porcje
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • 300 g kremówki
  • 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców

Jak przygotować eton mess z różowym kremem?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Słowo dziękuję wydaje się bardzo proste i często używane. Dziękujemy codziennie robiąc zakupy w sklepie lub kiedy ktoś przepuszcza nas w drzwiach. Podziękować można również na słodko.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana staje się sztywniejsza dodajemy ocet.
  5. Bezę przy pomocy łyżki nakładamy na papier do pieczenia tak, aby powstał niewysoki blat.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Bezę studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki.
  8. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i mixu do śmietany.
  9. Owoce blendujemy na mus, a następnie delikatnie łączymy go ze śmietaną.
  10. Zostawiamy kilka ładnych sztuk do dekoracji.
  11. Krem umieszczamy w pucharkach, nakładając na przemian – pokruszoną bezę i krem.
  12. Wierzch wykańczamy owocami i lekko chłodzimy.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 69