Tapioka z gotowanymi gruszkami i morelami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Tapioka:- 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta
- 70 g tapioki
- 2 duże gruszki konferencje
- 350 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 suszonych moreli Bakalland
- szklanka soku z pomarańczy
- 2 szklanki wody
- kawałek kory cynamonu
Przygotowanie
Podobno tapioka to produkt na miarę XXI wieku. Aby potwierdzić słuszność tego założenia nie pozostaje nic innego, niż zakasać rękawy i wziąć się do tapiokowej roboty.
- Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody, a morele namaczamy przez noc w szklance soku z pomarańczy.
- Odsączoną tapiokę przekładamy rano do rondla, dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i masło, a następnie całość zagotowujemy.
- Dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, wyciągając gniazda nasienne, morele kroimy w paseczki.
- Owoce umieszczamy w drugim rondlu, zalewamy ½ szklanki wody oraz sokiem z pomarańczy, w którym owoce się moczyły.
- Dodajemy cynamon, kawałki gruszek i gotujemy około 10 minut, aż gruszki zmiękną.
- Tapiokę nakładamy do salaterek, na wierzchu układamy owoce, polewamy sokiem i dodajemy po pół łyżeczki masła.
- Przed podaniem oprószamy całość cukrem cynamonowym.
- Ozdabiamy pikiem.
Z takim śniadaniem od razu dzień staje się lepszy.