Tapioka z gotowanymi gruszkami i morelami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Tapioka:

Przygotowanie

Podobno tapioka to produkt na miarę XXI wieku. Aby potwierdzić słuszność tego założenia nie pozostaje nic innego, niż zakasać rękawy i wziąć się do tapiokowej roboty.

  1. Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody, a morele namaczamy przez noc w szklance soku z pomarańczy.
  2. Odsączoną tapiokę przekładamy rano do rondla, dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i masło, a następnie całość zagotowujemy.
  3. Dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, wyciągając gniazda nasienne, morele kroimy w paseczki.
  5. Owoce umieszczamy w drugim rondlu, zalewamy ½ szklanki wody oraz sokiem z pomarańczy, w którym owoce się moczyły.
  6. Dodajemy cynamon, kawałki gruszek i gotujemy około 10 minut, aż gruszki zmiękną.
  7. Tapiokę nakładamy do salaterek, na wierzchu układamy owoce, polewamy sokiem i dodajemy po pół łyżeczki masła.
  8. Przed podaniem oprószamy całość cukrem cynamonowym.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Z takim śniadaniem od razu dzień staje się lepszy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy