fbpx
Szarlotka z bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka z bezą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 75

Składniki

Ciasto:

Beza:

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek np. szara renet
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżki wody

Przygotowanie

KROK 1: Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i odrobinę wody. Wymieszaj. Duś na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) przez 15 minut następnie ostudź.

KROK 3: Do miski wsyp zawartość z ciastem, dodaj jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij jedną kulę ciasta z lodówki.

KROK  4: Ciasto równomiernie rozłóż w foremce i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 15-20 minut.

KROK 5: Do głębokiej miski wlej 125 ml wody, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 6: Na gorące ciasto nałóż przestudzone jabłka i wyrównaj. Na jabłka nakładaj stopniowo bezę i ponownie wyrównaj.

KROK 7: Na warstwę bezy zetrzyj na grubych oczach pozostałe kruche ciasto. Wstaw szarlotkę do piekarnika i piecz ok. 45 minut w temp. 165 stopni

Szarlotka z bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+