Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Beza:
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml wody
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek np. szara renet
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier do smaku
- 1-2 łyżki wody
Przygotowanie
KROK 1: Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 2: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i odrobinę wody. Wymieszaj. Duś na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) przez 15 minut następnie ostudź.
KROK 3: Do miski wsyp zawartość z ciastem, dodaj jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij jedną kulę ciasta z lodówki.
KROK 4: Ciasto równomiernie rozłóż w foremce i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 15-20 minut.
KROK 5: Do głębokiej miski wlej 125 ml wody, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
KROK 6: Na gorące ciasto nałóż przestudzone jabłka i wyrównaj. Na jabłka nakładaj stopniowo bezę i ponownie wyrównaj.
KROK 7: Na warstwę bezy zetrzyj na grubych oczach pozostałe kruche ciasto. Wstaw szarlotkę do piekarnika i piecz ok. 45 minut w temp. 165 stopni