fbpx
Bezowe rabarbaLove - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bezowe rabarbaLove
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:Beza:Masa rabarbarowa:Masa śmietanowa:

Przygotowanie

Rabarbar w sezonie najczęściej wykorzystuje się do wypieków. Kwaskowaty smak tej rośliny świetnie współgra ze słodkim kremem.

  1. Miękkie masło ucieramy z solą i cukrem przez około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
  2. Zmniejszamy obroty i kolejno dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę po każdym. Dodajemy aromat i mieszamy.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do maślanej masy.
  4. Składniki mieszamy krótko, ale dokładnie.
  5. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Połowę ciasta przenosimy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150ºC (bez termoobiegu).
  8. Przygotowujemy bezę - połowę białek ubijamy z łyżeczką soku z cytryny.
  9. Gdy masa będzie sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca.
  10. Dodajemy 1 łyżkę kisielu.
  11. Pianę wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy połową płatków migdałowych.
  12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  13. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz. Powtarzamy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
  14. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałeczki.
  15. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, dodajemy rabarbar, truskawki i gotujemy przez około 5 minut.
  16. Proszek budyniowy mieszamy z 6 łyżkami wody.
  17. Dodajemy do gotującego się rabarbaru i znów gotujemy, ciągle mieszając.
  18. Trzymamy na małym ogniu przez minutę. Odstawiamy do ostygnięcia.
  19. Letnią masę rabarbarową wykładamy na jedno ciasto w tortownicy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  20. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/4 szklanki ciepłej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
  21. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę rabarbarową.
  22. Drugie ciasto wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na śmietanę. Odstawiamy na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała.
  23. Delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy, dekorujemy ulubionym pikiem i podajemy.

Rabarbar znakomicie nadaje się do wypieków. W sezonie na pewno zagości na stałę w wielu domach.

Bezowe rabarbaLove

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+