fbpx
Tarta z czekoladą i wiśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z czekoladą i wiśniami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 ml śmietanki 30‒36% tł.
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g konfitury wiśniowej
Dekoracja:

Przygotowanie

Klasyka jest zawsze w modzie, dlatego jeśli szukacie przepisu świetnie pasującego na Walentynki, letni deser lub od tak, bez okazji, wypróbujcie tartę czekoladową z wiśniami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Formę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku kruchego ciasta szybko wyrabiamy łącząc z jajem i margaryną.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości 5 mm, po czym wyklejamy nim dno i boki formy.
  5. Spód tarty wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, po czym studzimy.
  6. Śmietanę podgrzewamy w garnku do momentu zagotowania, następnie rozpuszczamy tabliczkę czekolady z cukrem i wlewamy żółtka, gotując do zgęstnienia.
  7. Gorącą masę wylewamy na wystudzony spód tarty, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  8. Na tartę wykładamy konfiturę i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  9. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia.
  10. Gotową tartę ozdabiamy pikiem.

I pomyśleć, że wystarczy jeden pik by tarta stała się pysznym dodatkiem na każdą okazję.  

Tarta z czekoladą i wiśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+