fbpx
Mazurek czekoladowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek czekoladowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Masa czekoladowa:

Dekoracja:

  • orzechy, suszone owoce, kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem. Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo i pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 min, a następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przenieś ciasto do tortownicy, lekko zawijając je na boki. 

KROK 3: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

KROK 4: Przygotuj masę czekoladową. W małym garnku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę, masło i wanilię. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka, jednolita masa.

KROK 5: Gorącą masę czekoladową wylej na ostudzony spód mazurka. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Udekoruj mazurek orzechami, suszonymi owocami i kandyzowaną skórką pomarańczową według własnego pomysłu. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa czekoladowa stężała.

Mazurek czekoladowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+