Składniki
Ciasto:- 300 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 kg jabłek do pieczenia (np. szara reneta); obranych i startych na grubych oczkach
- 50 g rodzynek Bakalland rodzynek Bakalland
- 70 ml rumu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
- 90 g cukru pudru
Przygotowanie
Czy może być coś lepszego od zapachu pieczonych jabłek z cynamonem? Rozpływająca się w ustach szarlotka z kruchą bezą to absolutna poezja smaku.
- W malakserze mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło.
- Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę śmietany 18%, aby składniki się połączyły).
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C (bez termoobiegu).
- Rodzynki namaczamy w rumie.
- Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła i cynamonem.
- Stopniowo dodajemy miód, rodzynki i rum, który został po ich namoczeniu. Całość dusimy około 15-20 minut.
- Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając cukier po łyżce. Ubijamy jeszcze przez kilka minut.
- Kruche ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm.
- Wyklejamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka.
- Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy pianą z białek.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy ciasto przez 45 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Ozdabiamy pikiem.
Aż chce się westchnąć z zachwytu.
Ania
06-07-2023
Ocena:
Wyszło bardzo dobre, napewno upiekę kolejny raz