fbpx
Szarlotka pod chmurką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka pod chmurką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg jabłek do pieczenia (np. szara reneta); obranych i startych na grubych oczkach
  • 50 g rodzynek Bakalland rodzynek Bakalland
  • 70 ml rumu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
Beza:
  • 3 białka
  • 90 g cukru pudru

Przygotowanie

Czy może być coś lepszego od zapachu pieczonych jabłek z cynamonem? Rozpływająca się w ustach szarlotka z kruchą bezą to absolutna poezja smaku.

  1. W malakserze mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło.
  2. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę śmietany 18%, aby składniki się połączyły).
  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C (bez termoobiegu).
  5. Rodzynki namaczamy w rumie.
  6. Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła i cynamonem.
  7. Stopniowo dodajemy miód, rodzynki i rum, który został po ich namoczeniu. Całość dusimy około 15-20 minut.
  8. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając cukier po łyżce. Ubijamy jeszcze przez kilka minut.
  9. Kruche ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm.
  10. Wyklejamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut.
  11. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka.
  12. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy pianą z białek.
  13. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy ciasto przez 45 minut.
  14. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  15. Ozdabiamy pikiem.

Aż chce się westchnąć z zachwytu.

Szarlotka pod chmurką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Ania

06-07-2023

Ocena:

Wyszło bardzo dobre, napewno upiekę kolejny raz

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+