2h 12 porcji Łatwy 30min
Szarlotka pod chmurką
Szarlotka pod chmurką

Szarlotka pod chmurką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg jabłek do pieczenia (np. szara reneta), obranych i startych na grubych oczkach
  • 50 g rodzynek Bakalland rodzynek Bakalland
  • 70 ml rumu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Beza:

  • 3 białka
  • 90 g cukru pudru

Jak przygotować szarlotkę pod chmurką?

Czy może być coś lepszego od zapachu pieczonych jabłek z cynamonem? Rozpływająca się w ustach szarlotka z kruchą bezą to absolutna poezja smaku.

  1. W malakserze mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło.
  2. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę śmietany 18%, aby składniki się połączyły).
  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
  5. Rodzynki namaczamy w rumie.
  6. Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła i cynamonem.
  7. Stopniowo dodajemy miód, rodzynki i rum, który został po ich namoczeniu. Całość dusimy około 15-20 minut.
  8. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając cukier po łyżce. Ubijamy jeszcze przez kilka minut.
  9. Kruche ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm.
  10. Wyklejamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut.
  11. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka.
  12. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy pianą z białek.
  13. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy ciasto przez 45 minut.
  14. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  15. Ozdabiamy pikiem.

Aż chce się westchnąć z zachwytu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: