fbpx
Mazurek wielkanocny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek wielkanocny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 gramów margaryny/ masła
  • 1 opakowanie ciasta kruchego z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie masy karmelowej z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
  • 125 ml mleka
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • migdały
  • płatki migdałowe
  • Pisak z lukrem do dekorowania ciasta z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra-dół). Zawartość torebki z ciastem przesyp do miski. Dodaj jajko oraz margarynę/ masło. Miksuj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ciasto zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2: Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, włóż na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większa część rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 6 mm. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj jedną obok drugiej, tak aby utworzyły rant ciasta. Środek ciasta ponakłuwaj widelcem.

KROK 3: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 24 minut. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.

KROK 4: Torebkę z masą budyniową wymieszaj z zimnym mlekiem i cukrem. Dodaj do gotującej się śmietany i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

KROK 5: Ciepłą masę budyniową wylej na ostudzone ciasto i wyrównaj.

KROK 6: Udekoruj mazurek migdałami, płatkami migdałów oraz dołączonym do zestawu pisakiem*.
*Pisak umieść w gorącej wodzie (nakrętką do dołu) na 1 minutę. Tubkę z lukrem ugnieć kilka razy do uzyskania jednolitej masy. 

Mazurek możesz kupić w sklepach sieci Dino oraz we Frisco. 

Mazurek wielkanocny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+