fbpx
Mazurek wielkanocny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek wielkanocny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 gramów margaryny/ masła
  • 1 opakowanie ciasta kruchego z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie masy karmelowej z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
  • 125 ml mleka
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • migdały
  • płatki migdałowe
  • Pisak z lukrem do dekorowania ciasta z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra-dół). Zawartość torebki z ciastem przesyp do miski. Dodaj jajko oraz margarynę/ masło. Miksuj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ciasto zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2: Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, włóż na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większa część rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 6 mm. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj jedną obok drugiej, tak aby utworzyły rant ciasta. Środek ciasta ponakłuwaj widelcem.

KROK 3: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 24 minut. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.

KROK 4: Torebkę z masą budyniową wymieszaj z zimnym mlekiem i cukrem. Dodaj do gotującej się śmietany i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

KROK 5: Ciepłą masę budyniową wylej na ostudzone ciasto i wyrównaj.

KROK 6: Udekoruj mazurek migdałami, płatkami migdałów oraz dołączonym do zestawu pisakiem*.
*Pisak umieść w gorącej wodzie (nakrętką do dołu) na 1 minutę. Tubkę z lukrem ugnieć kilka razy do uzyskania jednolitej masy. 

Mazurek możesz kupić w sklepach sieci Dino oraz we Frisco. 

Mazurek wielkanocny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+