1h 30min 16 porcji Łatwy
Tarta z dynią

Tarta z dynią

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 700 g dyni
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • garść krojonych migdałów Bakalland
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżka brązowego cukru

Jak przygotować tartę z dynią?

Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru, otrzymamy…przekonajcie się sami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
  4. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  6. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
  7. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę.
  8. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki.
  9. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały.
  10. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty.
  11. Na krem wykładamy kawałki dyni.
  12. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą.
  13. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.
  14. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, istny kawałek nieba na talerzu!

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: