fbpx
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto kruche:

Budyniowa pianka:

  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko i masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj w malakserze, a następnie szybko zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą, zawiń w folię i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej.

KROK 2: Dno i boki blachy o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno zetrzyj na tarce większą część ciasta i lekko przyklep dłonią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostudzenia.

KROK 3: Białka ubij na sztywno, następnie nadal miksując, łyżka po łyżce dodawaj cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj proszek budyniowy oraz cienką strużką olej.

KROK 4: Ubitą piankę wyłóż na podpieczony spód i powtykaj w nią maliny, otworkami do góry. Na wierzch zetrzyj na tarce pozostałe ciasto.

KROK 5: Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+