fbpx
Ptysie ze szpajzą cytrynową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ptysie ze szpajzą cytrynową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto ptysiowe:
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli
Szpajza:

Przygotowanie

Szpajza to lekki i słodki krem, a w zasadzie mus o wyraźnym, cytrynowym smaku. Dziś nadziewamy nim ptysie!

  1. W garnku rozpuszczamy masło z wodą. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ciasta.
  2. Wyjmujemy ciasto z garnka i odstawiamy do miski do wystygnięcia na 15 minut.
  3. Następnie dodajemy całe jaja, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  5. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i szprycujemy ptysie i eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, a żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  8. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, cukier cytrynowy i rozpuszczoną żelatynę.
  9. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do żółtek.
  10. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki, by masa stężała.
  11. Po tym czasie wyjmujemy szpajzę z lodówki. Przekładamy pianę delikatnie do rękawa cukierniczego.
  12. Przekrawamy ptysie i eklerki na pół i nadziewamy połówki pianą.
  13. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pikiem.

Szpajzę podawano zazwyczaj na Śląsku, tylko na specjalne okazje. Czekoladowa, agrestowa... Opcji było wiele - zachęcamy do eksperymentów! :)

Ptysie ze szpajzą cytrynową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Klara

06-07-2023

Ocena:

Pyszne i łatwe do przygotowania, bardzo polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+