1h 30min 10 porcji Średni 15min
Ptysie ze szpajzą cytrynową
Ptysie ze szpajzą cytrynową

Ptysie ze szpajzą cytrynową

Składniki

Ciasto ptysiowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Szpajza:

Jak przygotować ptysie ze szpajzą cytrynową?

Szpajza to lekki i słodki krem, a w zasadzie mus o wyraźnym, cytrynowym smaku. Dziś nadziewamy nim ptysie!

  1. W garnku rozpuszczamy masło z wodą. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ciasta.
  2. Wyjmujemy ciasto z garnka i odstawiamy do miski do wystygnięcia na 15 minut.
  3. Następnie dodajemy całe jaja, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  5. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i szprycujemy ptysie i eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, a żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  8. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, cukier cytrynowy i rozpuszczoną żelatynę.
  9. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do żółtek.
  10. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki, by masa stężała.
  11. Po tym czasie wyjmujemy szpajzę z lodówki. Przekładamy pianę delikatnie do rękawa cukierniczego.
  12. Przekrawamy ptysie i eklerki na pół i nadziewamy połówki pianą.
  13. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pikiem.

Szpajzę podawano zazwyczaj na Śląsku, tylko na specjalne okazje. Czekoladowa, agrestowa… Opcji było wiele – zachęcamy do eksperymentów! 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...